Kosta Boda Art Hotel

Kosta Boda Art Hotel illustration

är inte bara ett hotell. Det är ett upplevelsecentrum som skapats där svensk glaskonst möter gästfrihet och kreativ design. Hotellet, beläget i smålandskommunen Kosta, är en del av den anrika glashyttan Kosta Bodas varumärke, vilket är känt för sin högkvalitativa glasproduktion sedan mitten på 1700-talet. För besökare som vill uppleva en unik atmosfär där varje detalj är noggrant utformad för att förmedla en känsla av konst, är detta resmålet par excellence. Med en förankring i en lång tradition av hantverk och design, erbjuder hotellet en helt egen standard av boende och upplevelse.

Arkitekturen och inredningen som en del av upplevelsen

När man promenerar genom s korridorer och allmänna utrymmen är det omöjligt att inte imponeras av det genomtänkta konceptet där varje yta och föremål framstår som en del av en större berättelse. Designen av hotellet är framtagen i nära samarbete med några av Sveriges mest framstående glaskonstnärer och formskapare, vilket genomsyrar allt från lobby till gästrum. Varje rum på hotellet har sin unika prägel, där lokala konstnärers verk inte bara hängs upp på väggarna, utan är integrerade i rummens funktion och utformning. Badrummen är ofta utrustade med handgjorda diskbänkar i glas och unik belysning. Möbler och textilier är speciellt framtagna för att matcha och komplettera glaskonstens färg och form.

Glaskonstnärernas betydelse för hotellupplevelsen

är inte bara en hyllning till glasriket, utan också en levande plattform för konstnärerna som är verksamma inom Kosta Boda. Hotellet har blivit en viktig mötesplats där formgivare och glaskonstnärer kan visa upp nya idéer och skapa konstverk. Genom deras skapelser får gästerna uppleva glaskonsten i en ny kontext och i direkt samspel med den miljö som de befinner sig i. Under året anordnas olika typer av utställningar, både av etablerade konstnärer och nya talanger, vilket gör varje vistelse på hotellet unik. I ateljéerna som gränsar till hotellet kan gästerna se glaskonstnärerna i arbete, vilket tillför en genuin upplevelse av den kreativa processen bakom glasföremålen.

Mat och dryck i glaskonstens tecken

Inte nog med att hotellet erbjuder en visuell fest för ögonen, även smaklökarna får sitt på . Restaurangen på hotellet är ytterligare en sceneri där glaskonsten spelar huvudrollen. Maten serveras på eller i glas som tagits fram exklusivt för hotellets restaurang. Här blandas lokalproducerade råvaror med globala influenser för att skapa en meny som är lika nyskapande och estetiskt tilltalande som omgivningen. Med en sommelier som noggrant har valt ut viner som kompletterar rätterna erbjuds en fulländad måltidsupplevelse. Vinlistan präglas av samma omsorg och kreativitet som resten av hotellets utbud, med alternativ som passar alla typer av smakprofil och tillfällen.

Avkoppling och aktiviteter i historiska glasriket

För den som söker avkoppling erbjuder ett spa med behandlingar som är inspirerade av glaset och dess egenskaper. Här kan man koppla av i en varm pool omgiven av konstverk eller boka in en skräddarsydd behandling där lokala produkter används för maximal välbefinnande. Spaet är en fristad som gjorts för att komplettera och höja alla aspekter av en vistelse på hotellet. När man är redo att utforska omgivningarna finns det andra upplevelser i anslutning till hotellet. bildar en naturlig port till det glasrike som omger orten. Besökare kan åka på utflykter till närliggande hyttor, möta glasblåsare och uppleva den rika historien och hantverkstraditionen som lever vidare i regionen. Glasbruksturer, cykelutflykter, fiske, skogspromenader och till och med älgsafari är några av de aktiviteter som väntar de äventyrslustna. För de historieintresserade erbjuds det guidade turer i områdets glasmuseum och kanske även möjligheten att hitta en unik souvenir att ta med hem som ett minne från denna speciella plats. är en hyllning till konsten och den svenska glastraditionen. Det erbjuder inte bara en plats för avkoppling, utan också för inspiration och kreativitet, omgiven av en unik och historisk miljö. För den som är ute efter en vistelse utöver det vanliga kan detta hotell garanterat leverera en oförglömlig upplevelse.

Vanliga frågor

Vad karaktäriserar ett rum på Kosta Boda Art Hotel?
Varje rum på Kosta Boda Art Hotel har en unik inredning där rummets design är nära sammanlänkad med svensk glaskonst. Möbler och inredningsdetaljer är ofta skapade av lokala konstnärer och handgjorda föremål i glas är en central del av rummens dekor.

Kan man se glaskonstnärerna arbeta nära hotellet?
Ja, som gäst på hotellet kan man besöka ateljéerna inom hotellområdet och på närliggande hyttor för att se glaskonstnärerna i arbete. Detta ger en unik inblick i hantverket och konstnärernas skapandeprocess.

Finns det en restaurang i anslutning till hotellet?
Hotellet har en egen restaurang där rätter serveras på eller i exklusivt framtaget glas från Kosta Boda. Måltiderna tillagas med både lokala och internationella influenser för att erbjuda en spännande meny som passar den konstnärliga omgivningen.

Är det möjligt att boka spa-behandlingar på hotellet?
Ja, hotellets spa erbjuder ett urval av behandlingar som kompletterar hotellupplevelsen. Behandlingarna är inspirerade av glasets egenskaper och det finns ett brett utbud av avkopplande och uppfräschande alternativ att välja bland.

Finns det några aktiviteter i närheten av hotellet?
Kosta Boda Art Hotel är perfekt beläget för att utforska det omgivande glasriket med dess rika historia och kultur. Man kan besöka andra glashyttor, museer och lokala attraktioner samt delta i aktiviteter såsom cykelturer, fiske eller viltspaning i den småländska skogen.

Hur bokar jag en vistelse på Kosta Boda Art Hotel?
För att boka en vistelse kan man antingen ringa direkt till hotellet eller använda den officiella hemsidan där man enkelt kan boka rum och paket som inkluderar såväl övernattning som mat och spa-behandlingar.

Är hotellet barnvänligt?
Hotellet välkomnar familjer med barn och erbjuder även aktiviteter som är lämpliga för yngre besökare. Det är dock viktigt att komma ihåg att hotellet fokuserar på konst och design, vilket kanske främst uppskattas av en äldre publik. Kontrollera med hotellet om särskilda faciliteter eller tjänster för barn erbjuds under den period du önskar boka.

Hur tar jag mig till Kosta Boda Art Hotel?
För att ta sig till Kosta Boda Art Hotel kan man antingen köra bil eller använda kollektivtrafik. Det finns bra vägförbindelser och närmaste större stad är Växjö, som har både flygplats och tågstation. Därifrån kan man fortsätta med hyrbil, taxi eller buss för att nå fram till hotellet.