Yasuragi

Yasuragi illustration

är en plats där man kan dra sig tillbaka från vardagens stress och hektik för att finna lugn och återhämtning. Inspirerat av den japanska badkulturen och dess filosofi om välbefinnande har vuxit fram som en unik destination för avkoppling i Sverige. Namnet , som betyder frid och harmoni på japanska, återspeglar inte bara miljön och atmosfären utan även de aktiviteter och behandlingar som erbjuds för att främja mental och fysisk hälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska vad är, dess ursprung och de olika sätt man kan uppleva lugn och harmoni genom dess faciliteter och tjänster.

Ursprunget och filosofin bakom

I mitten av 1990-talet öppnade sina portar i Sverige som ett spa anläggning med rötterna stadigt planterade i den japanska traditionen. Det startade med en idé om att skapa en miljö där människor kunde släppa sina dagliga bekymmer och hitta en djupare kontakt med sig själva. Tanken var att förmedla en känsla av harmoni med hjälp av japansk estetik och ritualer. Den japanska badkulturen, eller ”onsen”, har spelat en central roll i konceptet. Detta är en mångtusenårig tradition där människor badar i varma källor för dess helande effekter, inte bara för kroppen utan också för själen. kombinerar detta koncept med moderna spa-behandlingar och en rad aktiviteter som yoga och meditation för att erbjuda en helhetsupplevelse för välbefinnande. Gästerna uppmanas att klä sig i yukata, en traditionell japansk bomullskimono, som en del i att lämna vardagen bakom sig och stiga in i ett annat tempo.

Spa och behandlingserbjudanden

erbjuder ett brett urval av behandlingar och spa-upplevelser som är skräddarsydda för att främja avslappning och hälsa. Bland dessa hittar man både traditionella japanska ritualer som ofuro, ett varmt bad som tas på ett visst sätt för att rena både kropp och sinne, samt en mängd olika massagebehandlingar som shiatsu, en teknik med rötter i traditionell kinesisk medicin som använder tryck för att frigöra spänningar i kroppen. Dessutom finns det möjlighet att ta del av olika typer av ansiktsbehandlingar och terapier som använder naturliga och ekologiska produkter. För de som söker en djupare nivå av avspänning finns det också mer specialiserade behandlingar såsom reiki, en form av energihealing, och vågterapi där ljud och vibrationer används för att föra en djupt in i avslappningens tillstånd.

Mat och näring som en del av helheten

På är maten en integrerad del av gästens helhetsupplevelse. Restaurangerna serverar japanskinspirerade måltider som är noggrant framtagna för att vara både hälsosamma och njutbara. Den kulinariska filosofin bygger på balans och harmoni, med stor vikt lagd vid säsongens råvaror och lokalt producerade ingredienser. Måltiderna är ofta både visuellt tilltalande och smakrika och bidrar till en känsla av välmående och tillfredsställelse. Utöver den fina maten lägger även fokus på lärandet om hur mat och dryck kan påverka kropp och sinne på ett positivt sätt. Gästerna uppmuntras att vara närvarande och medvetna under måltiden, att uppskatta smakerna och dofterna och på så sätt tillämpa principerna för ”mindful eating”.

Aktiviteter för kropp och själ

har ett fullspäckat schema av aktiviteter som syftar till att berika gästernas upplevelse och främja ett inre lugn. Yoga och meditation är centrala komponenter och erbjuds i flera olika stilar och svårighetsgrader för att välkomna både nybörjare och erfarna utövare. Dessa gamla praxis hjälper till att förena kropp och själ och skapa en känsla av balans och närvaro. Förutom yoga och meditation erbjuder också andra aktiviteter som föreläsningar och workshops om hälsa och andlighet, dojo där man kan utöva kampsport samt naturvandringar där man kan uppskatta den omgivande skandinaviska naturen. Varje aktivitet är designad för att förstärka känslan av att vara i harmoni med sig själv och sin omgivning och vara ett verktyg för själslig tillväxt och personlig utveckling. är således mer än bara ett spa – det är en helomvändande upplevelse som tar hänsyn till alla aspekter av välbefinnande. Från de lugna badritualerna och de vitaliserande behandlingarna, till den näringsrika maten och de berikande aktiviteterna – erbjuder en plats för återhämtning och förnyelse, där varje individ kan hitta sin egen väg till lugn och harmoni.